Founder Talk Deel 1: Deze tech-ondernemer stampt uit het niets een baanbrekend woonconcept uit de grond
Het was in het hoofd van de boomlange Sebastian Monteban waar het eerste zaadje van The Urban Woods op popte. Vier brandende vragen aan de oprichters van The Urban Woods DEEL 1: Sebastian Monteban.
1. Een tech-ondernemer die uit het niets een woning concept neerzet. Sebastian, waar haal je het lef vandaan?
Toekijken zonder iets te doen vereist meer lef. Ik kon het niet. Dominante vastgoed magnaten, woningnood, klimaatcrisis, stress in de samenleving. Ik heb weinig geduld en ben geen prater, dus dacht “vraag niet hoe het kan, maar doe er wat an…”. En dan ’t liefst daar waar je impact hebt: in het hart van de samenleving. In de basis. Woningen zijn een basis. Iedere verandering begint bij beginnen. Dus begon ik.
Logisch nadenken, veel lezen en de juiste vragen stellen. Niet “hoe bouw je een huis?“, wel: “hoe creëer je meer ruimte met minder vierkante meters?” en “hoe zorg je voor het buitengevoel, in de drukke individualistische stad?” Daarnaast zijn goede partners van cruciaal belang. Weten waar je eigen kracht ligt en wat je aan expertise mist. Samenwerken met Tim Vermeend van The Urban Climate Architects was een no-brainer. Zij lopen qua bio-based bouwen ver op de tijd vooruit. We vulden elkaar perfect aan.
Met zo veel ambities kom je soms tegenstrijdigheden tegen. We willen bijvoorbeeld een simpel woonabonnement aanbieden met een - gratis - all-in energiepakket, maar we willen óók een duurzame gemeenschap. Gratis energie stimuleert juist gebruik, dus beide ambities spreken elkaar tegen. Zo hadden we heel wat pittige discussies te voeren, maar uiteindelijk leverde het ons bijzonder innovatieve oplossingen.
Mijn droom is om de meest duurzame gebouwen ter wereld te ontwikkelen met daarin de meest duurzame bewoners. Alles door optimale toepassing van de nieuwste technology. Met tech valt in de huizenmarkt nog zo ontzettend veel te verbeteren. Dit is pas het begin. Over tien jaar vormen The Urban Woods overal leefbare hightech hubs, die ieder hun omgeving positief beïnvloeden. Van bewoners naar omwoners, en van de ene hub naar de andere. Zo trekken we de rest van de bouwsector mee en bouwen we samen de wereld die we graag zouden zien. Mijn ambitie is tenslotte geen boom, mijn ambitie is een bos.
Over The Urban Woods
The Urban Woods, winnaar van de Futureproof Building Award, is een vooruitstrevende woonformule dat duurzaam, gezond en sociaal combineert. De woningen zijn net-zero en circulair: houten casco's met binnenwanden van vlas. 85% is herbruikbaar. De modulaire hightech huurhuizen bieden wonen, werken en ontspannen in één woonbundel met te allen tijde aan te passen extra’s. In Delft verreist de eerste woontoren - 102 woningen, 10 verdiepingen zónder betonnen kern - meer steden staan in de voorbereidingsfase.
Wandel nu al door The Urban Woods op www.theurbanwoods.com.
Contactgegevens
Gerelateerd nieuws
Plan voor veelzijdige houten huurwoningen in Deventer
De gemeente Deventer en The Urban Woods werken samen aan een plan voor een ambitieuze woonformule in Deventer. "Een dergelijk gebouw sluit goed aan bij de gewenste ontwikkelingen."
Van pallet naar paleis: hypermoderne hoogbouw van afvalhout
Wereldprimeur in Delft: bouwen met afvalhout. "Miljarden afgedankte pallets en nu… gaan we er gewoon in wonen!"
Tech-ondernemer kickstart duurzaam woonabonnement met 10 miljoen euro
Primeur. Houten woningen die mee buigen met de toekomst: The Urban Woods. De serene hightech hubs zijn duurzaam by design en modulair. Geen huur; bewoners krijgen een flexibel woonabonnement. En er...
Founder Talk Deel 2: Deze architect bouwt zèlf aan verandering. Vol energie.
Als architect heeft Tim de wereld al vaak versteld doen staan. Vier brandende vragen aan de oprichters van The Urban Woods DEEL 2: Tim Vermeend, een architect om op te bouwen.
Founder Talk Deel 1: Deze tech-ondernemer stampt uit het niets een baanbrekend woonconcept uit de grond.
Hoe dan? En vooral: waarom? Vier brandende vragen aan de oprichters van The Urban Woods DEEL 1: Sebastian Monteban